Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗ

Πηνεία, γη των ενεργών πολιτών
Εισαγωγή
Χωρίς υποδομές δεν ελπίζουμε σε τίποτα
Όταν μπαίνει Φράγμα στη Λογική…
Ο «άσσος» που λέγεται Κάπελη
Πολλά μικρά που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής
Στην υγειά μας
Εισαγωγή
Η Πηνεία είναι μια περιοχή με εξαιρετικές ομορφιές. Είναι πολύ κοντά στον Πύργο και την Αμαλιάδα (και θα έλθει ακόμα κοντύτερα όταν συντηρηθεί ο δρόμος Πύργος- Άγιος Γεώργιος- Οινόη- Σιμόπουλο αλλά και Αμαλιάδα- Σιμόπουλο 111) και προσφέρεται για πολυεπίπεδη ανάπτυξη.
Πριν δούμε τι καινούριο μπορεί να αποκτήσει η Πηνεία στην αναπτυξιακή της προσπάθεια, καλύτερο είναι να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιήσει αυτά που έχει ήδη σήμερα. Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η Πηνεία έχει δευτεροβάθμια εκπροσώπηση σε συλλόγους: Οι σύλλογοι είναι τόσο πολλοί, ώστε έχει δημιουργηθεί Ομοσπονδία Πηνείας και Ωλένης, που σήμερα έχει για πρόεδρό της τον πολύ δραστήριο Γιώργο Τσίμπρη, ο οποίος είναι πρόεδρος και στην Παγκόσμια Πανηλειακή Συνομοσπονδία. Αν μετράω καλά, συλλόγους στην περιοχή και μάλιστα δραστήριους έχουν η Σκλίβα, το Σούλι, το Αγραπιδοχώρι, ο Ανθώνας, η Ακροποταμιά, το Καλό Παιδί, η Κάπελη (Πρόδρομος)… ελπίζω να μην μου διέφυγε καμία. Αυτό σημαίνει ότι η Πηνεία διαθέτει ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται μέσα από Συλλόγους, κι ότι αυτοί οι Σύλλογοι μπορούν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πηνείας να γίνουν αγωγοί κοινωνικής εγρήγορσης αλλά και μέσα άντλησης πόρων για έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των Πηνειωτών.
Ήδη η Ομοσπονδία Συλλόγων Πηνείας και Ωλένης, σε συνεργασία με την μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ερύμανθος», κατέθεσαν φάκελο ώστε να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία υποδομών οικοτουρισμού και τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο του πανηγυριού στο Τζαμί. Πρόκειται για το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου στο Τζαμί Πηνείας κι είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Θερμαστή. Κι αυτή η πρωτοβουλία χρηματοδότησης είναι προφανές ότι οφείλεται στην δραστηριότητα της Ομοσπονδίας κι όχι σε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης της περιοχής. Αν υπήρχε αυτό το τελευταίο, τότε οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι Σύλλογοι της περιοχής θα είχαν προχωρήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες.
Το ίδιο μπορεί να κάνει ο Σύλλογος Προδρόμου Κάπελης για να πλαισιώσει το ετήσιο «Πηνειώτικο Αντάμωμα» με δημιουργία υποδομών οικοτουρισμού και αγροτουρισμού. Παράλληλα ολόκληρο το Σούλι, αν το θέλουν οι κάτοικοί του, μπορεί λόγω της θέσης του να μετατραπεί σε πρότυπη μονάδα αγροτουρισμού, με παράλληλη επίδοση στην κτηνοτροφία και την αγροτική ζωή, καθώς και πίεση για δημιουργία τουριστικών μονάδων γύρω από τη λίμνη Πηνειού. Αυτή είναι μια ιδέα της καλής μου φίλης Ελένης Σκάβδη, που είχε την καλοσύνη να μου την γνωστοποιήσει. Δεν καταλαβαίνω τι καλύτερο έχει λ.χ. η Λίμνη Πλαστήρα, η οποία είναι ίσως ο δημοφιλέστερος προορισμός για εγχώριους τουρίστες σε όλη την Ελλάδα. Αν κάποιος έχει πάει στο Σούλι και χαίρεται γύρω- γύρω τη λίμνη, θα δει ότι εκεί είναι ο παράδεισος του τουρίστα, αρκεί να αναπτυχθεί η περιοχή, πράγμα που θα συμβεί μόλις φυτρώσει το πρώτο ξενοδοχείο.
Χωρίς υποδομές δεν ελπίζουμε σε τίποτα
Από την άλλη, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει όσο οι υποδομές της περιοχής βρίσκονται στο σημερινό επίπεδο. Στις γενικότερες υποδομές, στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ανέφερα την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στο δρόμο Αμαλιάδα- Πηνεία. Εδώ το πρώτο που χρειάζεται να τονιστεί είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειακό Λάδωνα. Δυστυχώς οι περισσότεροι από όσους μιλούν για αντιπλημμυρικά έργα στην Ηλεία, το κάνουν λίγο μετά από μια δυνατή βροχή που έχει ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες των παρόχθιων περιοχών και τις καταστροφές σε ιδιοκτησίες. Αφού όλοι πουν το αυτονόητο, η συζήτηση σταματάει τελείως μέχρι την επόμενη βροχή και την επόμενη πλημμύρα. Στην πραγματικότητα, η ειλικρινής συζήτηση για αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να αρχίσει αμέσως, και ανεξάρτητα από καιρικά φαινόμενα. Αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται ούτε στο πόδι, ούτε χωρίς προηγούμενες μελέτες, όπως έχουν ζητήσει στο παρελθόν πολλοί αμετανόητοι υπηρέτες του λαϊκισμού (δεν αναφέρομαι στους Πηνειώτες, αλλά γενικότερα). Στόχος των έργων δεν είναι να μας προστατεύσουν από την επόμενη πλημμύρα, αλλά από όλες τις επόμενες πλημμύρες. Για αυτό απαιτείται μελέτη και σχεδιασμός. Ούτε είναι λύση η ανεξέλεγκτη αμμοχαλικοληψία, που προσωρινά μπορεί να εκτονώνει τα στοιχεία της φύσης, αλλά μακροπρόθεσμα βλάπτει ανεπανόρθωτα το ποτάμι και πλήττει το οικοσύστημα, ακριβώς διότι είναι ανεξέλεγκτη. Είναι ευθύνη της Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει σε μελέτες αντιμετώπισης του φαινομένου και να προγραμματίσει αντιπλημμυρικά έργα, κι είναι ευθύνη της Πολιτείας να πάρει το κόστος και να ορίσει, επιτέλους, λατομικές περιοχές, ώστε η οικοδομική δραστηριότητα να μην εξαρτάται από τις αμμοχαλικοληψίες των ποταμών, όπως ο Πηνειακός Λάδων. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει διαθέσει στη Νομαρχία Ηλείας το ποσό των 500.000 ευρώ από τις αρχές του 2006, προκειμένου να γίνουν οι πρώτες ενέργειες για αντιπλημμυρικά στον Πηνειακό Λάδωνα. Το ποσό είναι κατ’ αρχήν ικανοποιητικό, αλλά ασφαλώς δεν είναι αρκετό.
Όταν μπαίνει Φράγμα στη Λογική…
Η Πηνεία έχει στους κόλπους της το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Ηλείας, το Φράγμα Πηνειού. Είναι ενδεικτικό του τρόπου που ασκείται η πολιτική στο νομό, ότι η πρόσφατη αντιπαράθεση για το θέμα δεν αφορούσε στην κατάσταση του Φράγματος, αλλά στην… ονομασία του. Χιλιάδες λέξεις γράφτηκαν στον τοπικό Τύπο, ιδιαίτερα από πολιτικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορούσαν την Κυβέρνηση γιατί έδωσε στο Φράγμα Πηνειού (μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαλιάδας, υπενθυμίζω…) την ονομασία «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Πόσοι από αυτούς τους πολιτικούς ξεσηκώθηκαν όταν το δικό τους κόμμα ήταν στην Κυβέρνηση και δεν είχε γίνει απολύτως καμία συντήρηση του έργου; Πόσοι ενημέρωσαν τους αρμοδίους ότι τουλάχιστον από το 2000 δεν λειτουργούν τα υδραυλικά της πόρτας του υπερχειλιστή; Πόσοι πήγαν να δουν τη διάβρωση να κατατρώγει πολλά από τα μηχανικά κομμάτια του Φράγματος Πηνειού; Πήγε κανείς να κτυπήσει το χέρι στην 1η ΔΕΚΕ Πατρών, που είναι υπεύθυνη για το ότι τα περισσότερα συστήματα του Φράγματος έχουν εμφανώς σκουριάσει;
Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε ποτέ στην Ηλεία, σήμερα λειτουργεί από… τύχη. Αν, όμως, πραγματικά πιστεύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηλείας και ιδιαίτερα του Κάμπου της, το Φράγμα του Πηνειού πρέπει να μας απασχολήσει αμέσως και συστηματικά. Ήδη η Κυβέρνηση, μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει σκύψει πάνω στο πρόβλημα, καθώς ετοιμάζει μελέτη για τα έργα συντήρησης κι εκσυγχρονισμού του Φράγματος. Όλα μαζί, όμως, δεν γίνονται κι ούτε μια Κυβέρνηση μπορεί μέσα σε λίγα χρόνια να καλύψει αδιαφορία δεκαετιών.
Ο «άσσος» που λέγεται Κάπελη
Το εκπληκτικής ομορφιάς δρυοδάσος της Κάπελης μπορεί να αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα ανάπτυξης της Πηνείας. Εδώ δοκιμάζεται η πολιτική αξιοπιστία και η δυνατότητα των τοπικών αρχόντων να συνδιαλέγονται και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Το δάσος δεν ανήκει μόνο στον Δήμο Πηνείας, συνεπώς πρέπει να υπάρξει διαδημοτική συναίνεση στον τρόπο αξιοποίησής του κυρίως με τον Δήμο Φολόης, με σεβασμό, όπως είναι αυτονόητο, στα περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής. Η ήδη υπάρχουσα μελέτη πρέπει γρήγορα να μπει σε εφαρμογή, αντλώντας κονδύλια από την Ελλάδα και την Ευρώπη και αφού προηγουμένως η Αυτοδιοίκηση θα έχει ενημερώσει αναλυτικά τους κατοίκους της Πηνείας, ώστε να υπάρχει λαϊκή συναίνεση και να μην γίνει τίποτα ερήμην των πολιτών. Περισσότερα για την αξιοποίηση της Κάπελης υπάρχουν στο κεφάλαιο για τα όπλα της περιοχής της Φολόης.
Πολλά μικρά που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής
Ευκολότερο από τα παραπάνω είναι το ζήτημα των κατολισθητικών φαινομένων στον οικισμό Καλό Παιδί, για τα οποία ήδη η Κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει Γεωτεχνική Μελέτη από το ΙΓΜΕ και αυτή βρίσκεται στα χέρια της Νομαρχίας Ηλείας. Αυτή είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της μελέτης.
Παράλληλα, μικρότερα έργα υποδομών πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Τέτοια είναι η βελτίωση των δρόμων Βάλμη- Απιδούλα, Σιμόπουλο- Γέφυρα Πηνειακού Λάδωνα, Μαζαράκι- Αγία Παρασκευή, Ξυδαίικα- Αντωνέικα, ο δρόμος προς το Αγραπιδοχώρι, Κοτρώνα- Απιδούλα, Σιμόπουλο- Λαγανά, Σιμόπουλο- Γαβράκια, Βελανίδι- Σούλι κλπ.
Επειδή πουθενά, ούτε στην Πηνεία πρέπει να χωρίζουμε τις περιοχές σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, είναι ανάγκη να προχωρήσει ο δρόμος Ρουπακιάς- Σουλίου, που έχει σταματήσει κι είναι ημιτελής εδώ και εννιά χρόνια! Κι αυτό το έργο είναι στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας.
Στις υποδομές εντάσσεται και το χρόνιο ζήτημα της ύδρευσης: Ο Ερύμανθος θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, ωστόσο οι γεωτρήσεις που γίνονται αποτελούν προσωρινές λύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Το βασικό ζήτημα εδώ, όμως, δεν είναι οι γεωτρήσεις, αλλά η όσο το δυνατόν συντομότερη αντικατάσταση ολόκληρου του παλαιού δικτύου ύδρευσης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της Πηνείας
Εξίσου εύκολη είναι η αποπεράτωση του Γυμνασίου της Εφύρας, καθώς δεν απαιτούνται περισσότερα από 80.000 ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη. Είναι μέσα στα μικρά έργα, που απαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί όταν τεθεί σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης της Πηνείας, βασισμένο στις χρηματοδοτήσεις από το Δ! Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αποτελεί προϊόν της δράσης και της επιμονής του Δημάρχου Βασίλη Παπαδόπουλου είναι και η ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης στην Πηνεία. Σήμερα το Δημαρχείο έχει συνδεθεί ασύρματα και με υψηλές ταχύτητες με τα δημοτικά διαμερίσματα και άλλες δημόσιες υπηρεσίες στα όρια του Δήμου Πηνείας. Η περιοχή αυτή, όπως και η γειτονική Λαμπεία, έχουν ενταχθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα «Σύζευξις» με αποτέλεσμα τη σημαντικά γρηγορότερη εξυπηρέτηση του δημότη και την καλύτερη λειτουργία του Δήμου. Το ελεύθερο Internet που έχει υποσχεθεί ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος στους δημότες του μέσα από ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος θα είναι εγκατεστημένος στο Δημαρχείο αποτελεί, επίσης, κορυφαία δημοκρατική και πολιτισμική επιλογή. Το λέω αυτό διότι ο απλός πολίτης δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει τα επαναστατικά πλεονεκτήματα της ευρυζωνικότητας. Πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε μια εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ηλείας στο Δημαρχείο του Πύργου, προκειμένου οι πολίτες της ηλειακής πρωτεύουσας να ενημερωθούν περί την ευρυζωνικότητα. Δυστυχώς, οι ακροατές ήταν περίπου όσοι και οι ομιλητές! Αυτό πρέπει να μας αφυπνίσει όλους, διότι καμία από τις κατακτήσεις της σύγχρονης εποχής που αποκαλείται Τεχνολογική Επανάσταση, αλλά και καμία από τις προτάσεις για ανάπτυξη της Ηλείας ή κάθε περιοχής ειδικότερα δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αν δεν υπάρχει η συναίνεση των πολιτών. Και για να συναινέσουν οι πολίτες, πρέπει πρώτα να ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε προτεινόμενη λύση και συγχρόνως να πειστούν ότι αξίζουν οι όποιες θυσίες μπροστά στην προοπτική ανάπτυξης. Το ίδιο ισχύει και με καινοτομίες όπως η ευρυζωνικότητα.
Στην υγειά μας...
Κάθε περιοχή όπως η Πηνεία, που επενδύει στην ανάπτυξή της μέσα στην επόμενη πενταετία, και μάλιστα στο ζήτημα αιχμής που λέγεται τουρισμός, δεν μπορεί παρά να προνοήσει για όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Το Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου χρειάζεται ουσιαστική αναβάθμιση με παρεμβάσεις στο κτήριο, εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής και προσθήκη έμψυχου υλικού. Τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία που υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου πρέπει να αναδιοργανωθούν, αφού μελετηθεί προηγουμένως η ορθολογική αξιοποίησή τους. Σκοπός μας πρέπει να είναι η βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η άμεση αγορά και κυκλοφορία ενός ασθενοφόρου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Η Πηνεία μπορεί και πρέπει να γίνει κέντρο περίθαλψης του ευρύτερου ορεινού όγκου, συμπεριλαμβάνοντας στην ακτίνα δράσης της και την περιοχή της Λασιώνας, όπου χρειάζεται να προβλεφθεί υποδομή για αγροτικά ιατρεία (π.χ. Κρυόβρυση).
Χωριό μου, χωριουδάκι μου
Εάν οι πολίτες της Πηνείας αποφασίσουν, όπως προτείνω, ότι το μοντέλο ανάπτυξης που τους ταιριάζει είναι αυτό του εναλλακτικού τουρισμού, με επίκεντρα από τη μια μεριά τον Πηνειό κι από την άλλη την Κάπελη, τότε μια δραστήρια δημοτική αρχή χρειάζεται με τη βοήθεια όλων μας να τονώσει τη ζωή στα δημοτικά διαμερίσματα της Πηνείας. Πρώτα από όλα την συμπρωτεύουσα του δήμου, την Εφύρα, που παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητες των κατοίκων της, πρέπει να αναδείξει το ότι εκεί κατοικούσε κατά την Ελληνική Μυθολογία ο μεγάλος βασιλιάς Αυγείας, με τους τεράστιους περίφημους στάβλους του κι ότι εκεί, στην Εφύρα, πραγματοποίησε τον μεγάλο του άθλο ο Ηρακλής. Η Εφύρα βρισκόταν στην καρδιά της Αρχαίας Ήλιδας, κι όλο αυτό το «μυθολογικό- αρχαιολογικό πακέτο» μπορεί να προβληθεί, αφού προηγουμένως υπάρξει μελέτη για τους τρόπους τουριστικής του αξιοποίησης. Προσωπικά πιστεύω ότι το επίκεντρο αυτού του σχεδίου αρχαιολογικής προβολής της Εφύρας και γενικότερα της Πηνείας πρέπει να γίνει στην περιοχή του Παλιόκαστρου, στα βορειοανατολικά της Οινόης, αλλά και στην περιοχή Κοτρώνι, αφού βεβαίως αναπλαστούν.
Εξίσου μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης έχει η Οινόη, το γνωστό παλαιό Κούλουγλι, που αναφέρει πολλές φορές ο Στράβων. Νομίζω ότι και η Οινόη πρέπει να ενταχθεί στο προηγούμενο πακέτο τουριστικής αξιοποίησης με την Εφύρα. Η μόνη προσθήκη που μπορεί να εξεταστεί είναι η παράδοση του χωριού στα αμπέλια, από όπου, άλλωστε, προέρχεται και το σύγχρονο όνομά του.
Μια πολιτική κίνηση υπέρβασης των κατεστημένων αντιλήψεων θα ήταν η δρομολόγηση προγραμμάτων στήριξης της νεολαίας στην Πηνεία, με έδρα τον Πρόδρομο. Εκεί που υπάρχουν πολύτεκνες οικογένειες, χρειάζεται η ζεστή παρουσία της Πολιτείας, δηλαδή της Αυτοδιοίκησης. Από την άλλη, όπου μπορούμε πρέπει να αμυνόμαστε στην τυφλή εφαρμογή κανονισμών, που καταδίκασαν ένα ολόκληρο χωριό (Πρινάρι) να μην έχει ούτε ένα καφενείο