Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ασύλληπτη καταστροφή στην Ηλεία από τις πλημμύρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με απόφαση της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις σφοδρότατες βροχοπτώσεις.




Το πρωί, μια ηλικιωμένη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην προσπάθειά της να βγει από το σπίτι της. Το περιστατικό συνέβη έξω από τον Πύργο, στην περιοχή "Κολιρέϊκες Παράγκες" στα Βαρβάσαινα, στο δρόμο για την Σαλμώνη.



Ολοκληρώθηκε εν τω μεταξύ μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού στην περιοχή Λάνθη με τη βοήθεια ελικοπτέρων σούπερ πούμα, πυροσβεστών και αστυνομικών λόγω κατολισθήσεων από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε τον νομό όλη την νύχτα.



Μάλιστα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση του Νοσοκομείου. Οι 85 νοσηλευόμενοι ασθενείς μεταφέρθηκαν ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας.



Νωρίτερα, με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma απεγκλωβίστηκε ένας άνδρας κοντά στον Αλφειό ποταμό, ενώ στην ίδια περιοχή διασώθηκαν αλλά δέκα άτομα.Σύμφωνα μάλιστα με το www.iliaoikonomia.gr κινδύνευσαν να πνιγούν 100 παιδιά και περίπου 200 ενήλικοι στον μόνιμο καταυλισμό τσιγγάνων πλησίον της γέφυρας του Αλφειού στην Εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας.



Από τις τρεις το πρωί άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκαναν αγωνιώδεις προσπάθειες για την διάσωση μιας γυναίκας και των δύο παιδιών της, που εγκλωβίστηκαν από τα νερά του ποταμού Ενιππέα που υπερχείλισε μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, τα ξημερώματα της Κυριακής. Δείτε στο ilialive.gr την διάσωση.



Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ στην πόλη έχουν έφθασαν ενισχύσεις από Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά και άλλες γειτονικές περιοχές, για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.



Η καταιγίδα διαρκείας που ξέσπασε τα μεσάνυχτα έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες στην πόλη του Πύργου και στα περίχωρα με το νερό της βροχής να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και τα εβδομήντα εκατοστά σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη. Σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ μια απέραντη λίμνη είναι οι εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικούς σταθμού του ΟΣΕ.



Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για το μέγεθος των ζημιών από τις πλημμύρες, αλλά και τις κατολισθήσεις, υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στα δίκτυα υποδομών, σε αγροτικές καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στις περιουσίες κατοίκων στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: