Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Για μια νέα «Ζωή»


Εναλλακτικά σενάρια οικολογικού ευ ζην

Όπως ενημερώνουν οι υπεύθυνοι του project: «Η «Ζωή» είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Έχει εξασφαλισθεί ο χώρος που θα την φιλοξενήσει και βρισκόμαστε στην διαδικασία σύστασης του συνεταιρισμού στον οποίο θα παραχωρηθεί. Καλώς εχόντων των πραγμάτων όλες αυτές οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. Φυσιολογικά λοιπόν τα έργα υποδομής και τα κτίρια που θα φιλοξενήσουν αυτούς που θα δουλέψουν γι αυτή θα ξεκινήσουν μέσα με τέλη του Αυγούστου.
Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι ανθρώπους που θα τη σχεδιάσουν. Αρχιτέκτονα, μηχανικό, χωροτάκτη μηχανικό και μηχανικό ειδικευμένο στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων.
Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, θέλετε να δουλέψετε για ένα τέτοιο πρότζεκτ και δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το κέρδος, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.»

Τι είναι η «Ζωή»: Ένα νέο χωριό σχεδιάζεται σε λευκό χαρτί. Μια νότια πλαγιά θα υποδεχθεί μια φιλόδοξη συλλογική προσπάθεια αντίστασης στην υποβάθμιση του πλανήτη και της ανθρώπινης ζωής, στα πλαίσια μιας οργανωμένης κοινότητας.
Βασικοί στόχοι για τη «Ζωή» είναι:
Να αναλωθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι φυσικοί και οικονομικοί πόροι για να φτιαχτεί.
Να λειτουργεί με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.
Να εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη και ποιοτική ζωή στους κατοίκους της.
Να είναι οικονομικά αυτόνομη.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω o χωροταξικός σχεδιασμός θα είναι ανθρωποκεντρικός και προσανατολισμένος στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Θα απουσιάζουν από παντού το τσιμέντο και τα βιομηχανικά υλικά.
Τα κτίρια θα είναι χτισμένα με φυσικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Θα υπάρχει ενεργειακή αυτονομία με τη χρήση ήπιων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Θα υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα για τις καλλιέργειες, τη διαχείριση του νερού, των λυμάτων, της ανακύκλωσης.

Οι κάτοικοι του χωριού θα ζουν σε ένα περιβάλλον εθελοντικής απλότητας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ενεργοβόρες συνήθειές τους.
Θα συνεργαστούν για την κατασκευή των κοινόχρηστων κτιρίων και λοιπών υποδομών.
Θα υπάρχουν έσοδα από τον οικοτουρισμό και αγροτουρισμό, την εκπαίδευση και την παραγωγή και εμπορία αγροτικών προϊόντων που θα διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: