Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
H πρώτη που έκανε όνειρο ζωής και πίστεψε με πάθος τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, υπηρετώντας με πείσμα και αφοσίωση αυτό το σκοπό, που ήταν στενά συνδεδεμένος με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ήταν η αλησμόνητη Μελίνα Μερκούρη.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός και βαθιά ριζωμένο σε όλες τις συνειδήσεις, πως χωρίς την Μελίνα δεν...
θα φτάναμε σήμερα στα εγκαίνια του Μουσείου, όσο κι αν μερικοί τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία και να διαγράψουν την προσφορά της. Χάρη στο πείσμα και την επιμονή της Μελίνας, το όνειρο της αγκαλιάστηκε απ’ όλους τους Έλληνες και με το διεθνές κύρος και την λάμψη της, κατόρθωσε να κάνει το θέμα των γλυπτών και του Μουσείου, παγκόσμιο!
Το 1988 άρχισε τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή και ένα χρόνο αργότερα προκήρυξε τον πρώτο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Μουσείο της Ακρόπολης. Το 1993, όταν επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση και η Μελίνα στο υπουργείο Πολιτισμού, το θέμα του Μουσείου ήταν στις προτεραιότητες της. Μετά από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις και την ανασκαφή που προηγήθηκε στον χώρο, ο θεμέλιος λίθος του Μουσείου τέθηκε το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια: