Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ (ΠΡΩΤΗ)

Ο Πηνειακός Λάδωνας «τρώει» τα χωράφια τους
Συντάκτης Πέτρος Γκίστης
04.03.09
Καταγγέλλουν ότι χάνουν τις περιουσίες τους από τον Πηνειακό Λάδωνα οι κάτοικοι της Εφύρας και επιρρίπτουν ευθύνες στις κατασκευαστικές εταιρείες αναφέροντας ότι δεν εκτέλεσαν σωστό αντιπλημμυρικό έργο.

Χθες, αντιπροσωπεία κατοίκων από το δημοτικό διαμέρισμα της Εφύρας συναντήθηκε με τον Νομάρχη και ζήτησε την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών για να μην χαθούν κι άλλα χωράφια από τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Η επιτροπή που συναντήθηκε με τον Νομάρχη, κ. Καφύρα απέσπασε την δέσμευση από τον ίδιο ότι σε συνεργασία με την Κτηματική θα παρέμβουν να περισώσουν τις περιουσίες των κατοίκων. Συγκεκριμένα ο Νομάρχης απάντησε ότι θα γίνει οριοθέτηση στο σημείο αυτό ενώ με συνεργασία των υπηρεσιών της Νομαρχίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή προστατευτικής μάντρας μήκους εκατό περίπου μέτρων. Ο κ. Μπαλκάμος από την πλευρά του τόνισε ότι θα υπάρξει και γραπτή παρέμβαση επί του συγκεκριμένου θέματος. Η επιτροπή των κατοίκων σκοπεύει για το ίδιο θέμα να ζητήσει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη.

Τι αναφέρουν 77 κάτοικοι της Εφύρας
Οι κάτοικοι της Εφύρας στην επιστολή - καταγγελία τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Στον ποταμό έγιναν αμμοχαλικοληψίες από εταιρείες το έτος 2007-2008 και δεν γνωρίζουμε τη νομιμότητα που είχαν.

Είμαστε ιδιοκτήτες κοντά στον ποταμό και είδαμε ο ποταμός να εκβαθύνεται. Γιατί; Ποιο το όφελος των ιδιοκτητών; Πάντως όχι με αυτά που συνέβησαν. Έχουν όφελος μόνον οι εταιρείες που παίρνουν το χαλίκι και πλουτίζουν εύκολα και εμάς μας κόβει ο ποταμός τα χωράφια μας.

Ερωτούμε κάθε αρμόδιο της νομαρχίας γιατί ο ποταμός πρέπει να καθαρίζεται μόνον και όχι αυτό που έγινε σε εμάς;

Αποκλείστηκαν όλες οι διαβάσεις που περνούν πεζοί και μηχανήματα.

Δεν γίνεται πότισμα των κτηνοτροφικών ζώων.

Δεν μπορούμε εμείς οι κάτοικοι να πάρουμε χαλίκι για κάθε μας ανάγκη που ο ποταμός βρίσκεται στο μέρος μας.

Έγιναν δεξιά και αριστερά μπαζώματα από σκαμμένο και φρέσκο χαλίκι με ύψος και αυτά οι υπεύθυνοι της νομαρχίας τα λένε έργα αντιπλημμυρικά, ποιον κοροϊδεύουν;

Με αποτέλεσμα να κοπούν οι ιδιοκτησίες των συγχωριανών μας, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση και στην Περιφέρεια αφού ως επιτροπή είδαμε το μέρος και χρειάζεται μάντρα στήριξης παρόχθια στα επικίνδυνα σημεία.

Οι εταιρείες δημιούργησαν αυτό το πλάτος του ποταμού προς όφελός τους για το χαλίκι και ο ποταμός από το ένα μέρος μπαζώνει και από το άλλο μέρος κόβει τις ιδιοκτησίες μας. Εμείς ζητάμε να μην κοπούν στη συνέχεια και άλλες ιδιοκτησίες και να γίνει άμεσα στα σημεία που θα υποδείξουμε μάντρα προστασίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία στο μέλλον και για την ευκολία τους για χαλίκι να καταστρέφουν τις ιδιοκτησίες μας.

Οι ζημιές έγιναν μόνον εκεί που έγιναν αμμοχαλικοληψίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: